Tämä resepti on lähtöisen Valion sivuilta. Päätin kokeilla pitkästä aikaa toffeiden tekoa ja antaa niitä joululahjaksi läheisilleni. En olisi uskonut, että toffeiden tekeminen on näin helppoa. Ja eritoten vähän niin kuin vahingon kautta sain mielestäni aikaiseksi maailman parhaita lakufudgeja. 

Tarvitset:

4 dl kuohukermaa

3 dl sokeria

1 dl tummaa siirappia 

50 g voita

reilu kaksi dl pieneksi pilkottuja Pirkka-lakuja

Pilko saksilla lakut oikein pieniksi palasiksi. 

Aloita toffeen valmistus. Valitse paksupohjainen, reilunkokoinen kattila. Itse käytin Hackmannin teräskattilaa.

Sekoita ainekset kattilassa ja anna kiehua melko voimaakkaasti n. 15-25 minuuttia. Sekoittele ja tarkkaile seoksen paksuutta vähän väliä. Kun seos alkaa muuttua paksummaksi ja tummemmaksi testaa seoksen jähmettymistä pieneen määrään kylmää vettä. Voit esim. ottaa lusikkaan vähän seosta ja kastaa sen kylmään veteen. Jos seos jähmettyy niin, että saat siitä muotoiltua pallon, on se valmista.

Sekoittele joukkoon lakut. Jatka sekoittelua hetken ajan niin, että toffee seos muuttuu hieman rakeisemmaksi.

Kumoa seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Voit itse määritellä vuoan koolla ja kerroksen paksuudella sen, minkä paksuisia paloja haluat tehdä. Anna kovettua. Voit nopeuttaa toffeiden jäähtymistä ja kovettumista laittamalla vuoan ulos jäähtymään ja sitten vielä pakkaseen.

Leikkaa fudget paloiksi ja kääri esim. sellofaaniin tai asettele tarjolle kauniiksi kenoksi. Nämä katoavat pöydältä hyvin vikkelään. Pidä varasi! :D