Tämä boston pulla on aivan taivaallisen ihanaa - siis sairaan hyvää, herkullista ja maukasta. Oikeaa unelmapullaa, jos tykkää pehmeästä ja kosteasta ja makeasta :).

 

 

Pullataikina:

5 dl maitoa

2 pussia kuivahiivaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 rkl vaniljasokeria

1 tl suolaa

1 muna

n. 11-12 dl vehnäjauhoja

n. 1,5 dl mantelijauhetta

200g margariinia

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon sokerit, kardemumma, suola, muna ja osa jauhoista joihin kuivahiiva on sekoitettu. Vaivaa taikina kunnolla tasaiseksi ja lisää jauhoja pikkuhiljaa. Lisää osittain sulatettu margariini loppuvaiheessa ja loput jauhot. Taikina on hyvää kun se alkaa irtoamaan kulhon reunoista. Jos vaivaat taikinan koneella, kannattaa taikinaa kokeilla loppuvaiheessa käsin, jotta tietää vaatiiko se vielä lisää jauhoja vai ei. Jätä taikina mieluiten aavistuksen liian löysäksi, kuin että siinä olisi liikaa jauhoja. Kohota kaksinkertaiseksi esim. mikrossa, mikä on hyvä suojainen paikka taikinalle. Valmista kohoamisen aikana omenahilloke.

 

Omenahilloke:

Kaksi omenaa

1/2 dl vettä

1 dl hillosokeria

1 rkl vaniljasokeria

1 tl kanelia

Kuori ja paloittele omenat pieniksi paloiksi. Laita vesi pienen kattilan pohjalle omenalohkojen kanssa. Kiehauta. Lisää hillosokeri, vaniljasokeri ja kaneli. Keitä omenoita välillä sekoitellen kunnes ovat sopivan pehmeitä.

 

Vanilliinikreemi:

Itse käytin Sokerikoristeen vanillakreemiä, mikä on mielestäni hyvänmakuista ja helppo valmistaa. Myös muut paistonkestävät kreemit käyvät. Tähän kreemiin tulee yksi osa jauhetta ja 3 osaa vettä. 

Sopiva annos tälle taikinalle on:

1,5 dl kreemijauhetta

4,5 dl kylmää vettä

Sekoita jauhe kunnolla veden joukkoon ja annan hetki jähmettyä.

Vaivaa taikinasta osa ilmasta pois ja kaulitse se suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Itselläni on käytössä Tuppewaren leivinalusta ja taikina peitti melkein koko alustan. 

Levitä vanilliinikreemi tasaisesti koko taikinalevyn päälle. Tee omenahillokkeesta noin neljä pitkittäistä raitaa koko rullausleveydelle tasaisin välein. Ripottele päälle vielä kaneli-sokeriseosta sekä mantelilastuja ja korintteja/rusinoita.

Rullaa levy pitkoksi. Voitele juoksevalla margariinilla korkeareunainen piirakkavuoka hyvin ja leikkaa pötköstä n. vuoan reunan korkeutta vastaavia paloja. Asettele palat tiiviisti vuokaan. Kohota pullaa hetken. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle vielä raesokeria.

Paista uunin keskitasolla n. tunti. Peitä pulla n. puolessa välissä paistoa folioilla ja tue reunoista, jos meinaa pullahtaa yli laidan. Kokeile kypsyyttä välillä keskikohdasta.

Pulla on parempaa jos se jää keskeltä aavistuksen raa'aksi. Niin siitä tulee levätessään oikein kosteaa ja mehevää. Leikkaa veitsellä tai terävällä kakkulapiolla annospaloja pullasta.

Tarjoa vaikka ihanille vieraille tai nauti perheen kesken :)