5 dl vettä

1,5 tl suolaa

2 rkl ruokokidesokeria (tavallinenkin käy tai hunaja)

3 rkl pestoa

1,5 dl juustoraastetta

1 pss kuivahiivaa

n. 10-12 dl sämpyläjauhoja

(0,5 dl öljyä)

pinnalle: 

kananmuna voiteluun

unikonsiemeniä

1. Lämmitä vesi reilusti lämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola ja sokeri ja 1 rkl pestoa.

2. Lisää vesiseokseen osa jauhoista ja ripoittele pinnalle hiiva. Sekoita tehokkaasti vatkaimella, lisää juustoraaste ja jatka jauhojen lisäämistä kunnes seos irtoilee vuoan reunoista. (Voit loppuvaiheessa lisätä öljyn jos haluat. Itse en käyttänyt öljyä koska lisänä oli pestoa).

3. Anna kohota vedottomassa paikassa (esim. mikrossa) n. 30 minuuttia.

4. Vaivaa ilmakuplat pois taikinasta ja levitä loput pestosta taikinan pinnalle ja vaivaa joukkoon.

5. Leikkaa taikinasta haluamasi kokoisia paloja ja pyörittele niistä sämpylöitä jauhon avulla. Anna kohota leivinliinan alla n. 20 minuuttia.

6. Voitele sämpylät kananmunalla. Paina piparkakkumuotti sämpylän päälle ja ripottele sen sisäpuolelle unikonsiemeniä. Koristele muut sämpylät samalla tavoin tai muita siemiä käyttäen.

7. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Tarkkaile sämpylöitä paiston aikana. Ovat kypsiä kun pohjat ovat saaneet väriä ja pohjaa kopauttaessa kuuluu kuminaa.

8. Nauti lämpöisenä esim. Oivariinin kanssa. Nam!!